Een boek schrijven, hoe doe je dat?

“Zeg Leroy, een boek schrijven, hoe doe je dat nou?” vraagt iemand soms.
“Ik schrijf mijn boek met een computer, een toetsenbord en een ...,“ natuurlijk word ik dan al snel onderbroken. Ach ja, het is te flauw voor woorden natuurlijk!
“Nee, ik bedoel, hoe verzin je je teksten, hoe doe je dat toch?” vraagt de persoon in kwestie.
Dan ... dan val ik stil, zoekend naar de juiste woorden. Mijn enige antwoord is: Ik weet het niet.
Ik schrijf het gewoon op; gedachten, herinneringen, overpeinzingen ... Het is níét zo dat een verhaal gelijk naar mijn zin is, zeker niet! Schijven is voor mij als beeldhouwen: slijpen, schuren, vormen. Het is eerst vaak een grote puinhoop, maar dan word ik mijn eigen corrector: zinnen die niet lopen, foutgeschreven worden, komma’s enz. Een boek vol fouten leest niet, maar wat ik éven belangrijk vind, en misschien nog wel belangrijker, is een goede beschrijving van mijn emotie en omgeving.
Een kustschilder heeft het misschien wel gemakkelijk, aangezien hij letterlijk een beeld kan schetsen van zíjn werkelijkheid. Een componist heeft het weer een stukje lastiger; hij of zij heeft enkel zijn muziek om zijn of haar emotie over te brengen.
Maar de schrijver ... tja. We zijn toch maar een apart geval, nou ja, als ik het over mezelf heb dan. Een emotie beschrijven vind ik niet zo moeilijk, maar hóé komt “mijn” beschreven emotie over op de lezer? Hoe schep ik dát beeld, míjn beeld? Een boek, dat te vol staat met kenmerken, van een persoon of omgeving, wordt in een verhaal misschien al snel langdradig en onoverzichtelijk. Daarentegen vind ik het een hele kunst om veel dingen juist weg te laten en daardoor de lezer zijn eigen beeld te laten schetsen. Of moet je tóch juist alles zo goed mogelijk beschrijven? Wat vinden jullie?

Ik probeer zo goed mogelijk mijn herinneringen, en wat ik daar bij voel, over te laten komen, met een aantal details van de omgeving waarin het zich afspeelde. Maar nooit te veel, zo blijft alles in evenwicht. Ik zeg niet dat dit de juiste manier van schrijven is, maar voor míj werkt het.

Misschien heb ik het voordeel, dat je dingen zou kunnen herkennen en je zo tóch jouw eigen beeld schetst?

Leroy Evers.

leroyevers.nl


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



Van manuscript naar boek – van de eerste geschreven zin naar het eindproduct.

Oh nee, wat een stomme fout!

En dan krijg ik een boek dat ik al ken ...

Wat moet er op de cover?

Een boek schrijven, hoe doe je dat?